V životě jde o víc než o VOLVO a proto ho řídíte.
Volvo XC60



zpět na seznam příspěvků

XC60 vs. XC90 - amatérské srovnání - wickey 17.10.2011

tak jsem se jal, že napíšu něco málo dojmů (pokud to někoho zajímá, tak ať si to přečte :green: :green: 8) )

dnes jsem absolvoval zajímavý výlet, který se dá hezky využít na přímé srovnání dvou XCéček.

630 km jsem jel v 2007 XC90 D5 185 PS s najetýma 94000 km a 630 km jsem jel v 2011 XC60 D5 205 PS s najetýma 0 km.

jelikož všichni vědí, že XC60 jsem nikdy nepovažoval za designérskou perlu (i když XC90 na tom není o moc líp) a občas si jí ještě pořád pletu s Qashqaiem :green: :green: 8) budou následující řádky asi překvapením.

Na začátek uvedu, že nejsem zvyklej na SUV a vysoký posaz v autě mě spíš vadí - ale možná je to věcí zvyku..

První dojmy z XC90 - velká kráva - opravdu velké auto, podobný pocit jako z Nissanu Patrol (jeden z mála dalších SUV/Offraodů, co jsem řídil) - první jízdy v úzkých uličkách města utrpení - pořád kontrola šířky auta atd. Na druhou stranu je zajímavé, že má MNOHEM lepší rejd než moje S60R. Parkování taky nic moc. 185 PS diesel je zoufale slabý (nedovedu si představit jízdu s tou ještě slabší variantou :shock: ). Projev má taky hodně nepříjemný - nic nic a najednou zátah a pak zase nic :D (pravdou je, že diesly neznám - ale třeba ve srovnání s S60 D5 se stejným GT děsnej rozdíl). Jelikož má hmotnost jakou má, naklání se o něco víc než je příjemné, ale to je holt dáno konstrukcí auta.

První dojmy z XC60 + srovnání - design (subjektívní pohled), spíš působí jako auto pro ženskou, na druhou stranu má MNOHEM lepší sedačky než XC90 - v 90ce to jsou lavice totálně bez bočního vedení (chápu, že nemúže mít sicny jako eRko), ale hůř se taky v nich hledá vhodná poloha - řekl bych, že orientaci na US trh je tady hodně vidět. Naproti tomu sicny v XC60 jsou mnohem příjemnější, mají lepší vedení a celkově jsou prostě víc pohodlné. Co se týče motoru, jde o nerovný souboj - 185 PS vs. 205 PS twin turbo + hmotnostní rozdíl. XC60 živší, obratnější, lepší reakce na plyn, lepší reakce převodovky (ale ta byla taky u XC90 moc dobrá - obě 6GT).

u XC90 je už bohužel vidět věk - horší odhlučnění - u dieslu dost podstatné - u XC60 není zevnitř skoro poznat, že motor je nastartován. taky třeba taková blbost jako zvuk zavření dveří - u XC90 hnusně plechovej jak na schade - z toho jsem byl celkem vyjevenej - u jiného Volva jsem to neviděl/neslyšel. Ovládací prvky u XC60 míň intuitivní - věc zvyku (XC90 má v podstatě vše shodné s S60, čili to znám líp) - titěrné čudlíky u XC60 nic moc - opravdu špatně se hledají po hmatu a taky při řízení je hledat očima zabere dost času.. design budíků (subjektivní). Co mě u XC60 pěkně s*alo je středová konzola, o kterou se nedá rozumně opřít noha - toto designéři nedomysleli - vypadá to možná hezky, ale je to hodně nepohodlné pro lidi jako já, co jsou zvyklí si nohu opřít..

u XC60 horší poloha pedálů - po čase jsem měl nohu ztuhlou, i když jsem jel dost času na tempomat..

Sumár: XC60 je modernější auto (což je dobře z hlediska pohodlí užívatele ale nejspíš špatně z hlediska celkové spolehlivosti). je pohodlnější než XC90, mrštnější a obratnější a celkově u mně zvítězila - pokud bych si měl vybrat, neváhal bych a zvolil XC60. Předpokládám, že terénní schopnosti budou podobné (celkem k ho*nu :D ), ale kvůli tomu se SUV nekupuje. XC60 je podobná jak eifellovka - na tu se taky kdysi Guy de Maupassant nemohl dívat, tak obědval přímo pod ní - taky se mě moc nelíbí, ale zevnitř je opravdu pěkná :)

Tuze by mě zajímalo přímé srovnání XC90 V8 a XC60 T6...


zobrazit celé fórum


Design by 3sixty | 2024